• 中原測量師行Centaline Surveyors

打風落雨 屋企滲水點算好?


天文台早幾日發出三年來首個黑色暴雨警告信號,多個地區出現水浸。即使留在家中,屋企窗邊又有無因為暴雨而出現滲水問題呢?

如果呢幾日你發現家中出現滲水問題,可以睇睇以下幾項進行急救

一) 更換窗邊防水膠

如果關窗後仍然滲水,好大機會係窗框與玻璃之間出現縫隙,呢個情況更換防水膠就可以。窗戶膠邊可能因為老化,導致雨水由縫隙滲入家中。換上新的防水膠邊,

可防止雨水滲漏,因水漬牆身剝落等問題自然可以同時避免。

二) 露台堆沙包

如有露台滲水,記得在露台趟門邊堆沙包或擋板防止雨水入屋,露台去水渠也要確保沒有淤塞。

三) 窗邊夾膠枱布

如果沒有防水膠等工具,最有效的急救方法是在窗邊「攝」膠袋,利用窗框和窗之間的膠袋,阻止雨水因壓力而滲漏入屋。沒有膠袋可以用膠枱布或浴簾代替,緊急時減低外面雨水滲入屋內的情況。

滲水原因其實有很多,除左以上簡單方法大家都最好搵專業人士去做一個全面檢查揾出滲水原因,咁下次打風落雨就唔怕啦

中原測量師行租務管理部都會為客戶安排物業保養及維修,如果你有任何問題,歡迎致電(852) 21396698查詢,我哋租務專員會協助你解決各種租賃問題! -------------------------------- 想瞭解更多我哋租務管理服務, 歡迎致電:(852)21396698 Whatsapp:(852)51107006 Instagram:www.instagram.com/centalinesurveyors/ 官方網站:www.centalinesurveyors.com.hk/ 電郵:tenancy@mail.centanet.com查詢

61 次瀏覽

本網頁所提供資料僅作參考用途。若因錯漏而引致任何不便或損失,中原測量師行概不負責。

© 2020 中原測量師行有限公司

版權所有 不得轉載

地產代理(公司)牌照號碼 C-002184

中原集團成員

私隱政策聲明和收集個人資料聲明 | 免責聲明

中原測量師行Centaline Surveyors

香港北角英皇道260號怡安中心7樓全層

21396622

valuation估價